Rekabetin keskin kılıcı, artık firmaların karlılıklarının gittikçe düşmesine yol açtı. Hele hele Kar marjı düşük perakende kollarında, kendini iyice hissettiriyor. Durum bu olunca alarm zilleri çalıyor ve firmalar tasarruf adı altında Genel giderlerini, Personel Giderlerini, Kira giderlerini kontrol altında tutmaya veya kısmaya gidiyorlar. Kira ve Genel Giderler kolay kolay kısılamadığı için Tabii ki en kolay çözüm personel sayısını azaltmak olduğunu düşünüyorlar. Hizmet kalitesinin düşmesini bile göz önüne alarak. Ama şimdi durum öyle bir hal aldı ki, kısılacak personel sayısı bile kalmadı. Artık mağaza içlerinde personel bile göremiyorsunuz. Bunu müşteri şikayetlerinden rahatlıkla görebiliyorsunuz.
Bunun farkına varan bazı büyük firmalarda bununla ilgili çalışmalar göze çarpıyor. Mağaza Müdürlerinin ofislerini, Mağaza satış metrekaresi önemli olmasına rağmen satış alanın içine taşıyor. Böylece Mağaza Yöneticisi, Mağaza içinde satışın tüm fonksiyonlarını daha iyi kontrol edebiliyor. Çünkü Mağaza içinde Müşteri memnuniyetini sağlamada ve Yapılan işleri denetleme anlamında daha hakim bir pozisyonda bulunuyor.
Mağaza içinde çalışan personel mağaza içinde daha fazla tutmak için ise; onun Mağazanın deposunda, yemekhanesinde ve diğer alanlarında daha az bulunması için tedbirler alıyorlar. Örneğin Personelin su içtiği sebilleri yemekhanelerden indirip, deponun Mağaza çıkış kapısına koymaları, gün içerinde çok kullanılan fiyat etiketleme aparatlarını Mağaza Müdür odalarından veya depolardan alıp yine deponun Mağaza çıkış kapısı yakına koymak gibi uygulamalar ile personelin mesai saatinin çoğunu Mağaza içinde geçirmesi sağlanmaya çalışıyorlar.
Aynı şekilde eski iş yapış şekillerini tamamen unutup, YENİ İŞ YAPIŞ ŞEKİLLERİNİ bularak verimlilik sağlamaya çalışıyorlar. Mal alış şekillerini, Sevkiyat şekillerini, Ürün dizme zamanlarını vb.. birçok şeyi yeniden farklı yaparak verimlilik sağlıyorlar. Örneğin bazı ulusal şirketler mağaza depo ayırımını büyük ölçüde kaldırarak. Mağaza içi raf üstlerini, sipariş fazlalarını depolamak için kullanıyorlar. Böylece personelin gün içinde sürekli depo’ya gidip mal getirmesi ve ürün dizmesi gibi vakit kayıplarını önlüyorlar. Aynı zamanda fazla stoktan da kurtuluyorlar. Depolarında kampanya ürünü hariç ürün bulundurmuyorlar.
Evet hiçbir şey eskisi gibi değil ve olmayacak. Rekabette sadece değişen ayakta kalacak.